5. 11. 2017

Co vám o vejšce (ne)řeknou


Být na vysoké škole, na koleji a ještě k tomu v novém městě, je pro někoho neuvěřitelně vzrušující. Taky že je, v nějakých případech. Ale i není.  Ve skutečnosti jste jen hystericky vyděšení, ale nemáte na výběr. Fronta na pracák se vám stát ještě nechce a sami si nedokážete představit makat někde na plný úvazek.

Když koukáte na vejšku jako středoškolák, připadá vám všechno jako chaos, na který nejste připravení. CO ZNAMENAJÍ TY ZKRATKY UČEBEN? PROČ MUSÍM UČITELOVI ŘÍKAT VŠEMA TITULAMA? KREDITY? CO TO SAKRA JE ?


„Prosímtě, ty jsi tu už dýl, nevíš, kde máme tu filozofii?“

„
Jo, to je ve starý budově Y šedesátý osmý patro padesátý dveře, jen se dáš doprava, projdeš bludištěm z Osvícení, vyřešíš bermudský trojúhelník a jsi tam.“

 
Opouštíte drahou rodinu a jedete pospas téměř samostatnému životu (MAMI, POŠLEŠ MI NA ÚČET NĚJAKÝ PENÍZE ? A UDĚLÁŠ MI SVÍČKOVOU AŽ PŘIJEDU DOMŮŮ?)
Kamarády si na vejšce najdete levou zadní. Jen tak vás někdo neodbyde, i když budete sebeotravnější. Dokonce je možné nalezení stejně postižených spřízněných duší.
Slíbíte si, že nezameškáte ani jednu přednášku, přece nebudete tak líný hovada jako na střední.   Haha, budete. 
 Vzdáte to po dvou týdnech.
Pijete. Pijete v jakýkoliv  den a čas. (Na koleji máte jen dvě možnosti 1) buď furt kalíte 2) nekalíte, ale slyšíte, že všichni kalí.)
Svěřujete se kamarádům, jak debilního spolubydlícího máte
(Je to podivín. A pokud není, tak jste to vy. - a  hranice mezi podivínstvím a normálností je velice tenká.) a taky si poslechnete všelijaký příběhy o divných spolubydlících (Jeden každý ráno medituje na balkoně, druhý má zas vyvěšený plakát Karla Gotta, třetí má sbírku andělíčků..) Nakonec vám dojde, že jste na tom možná ještě dobře. 



Budete mít pár nevinných předmětů za kredit dva. A pak jeden.. Jeden ultra těžkej s nějakým kreténským názvem, který nejen, že bude povinný, ale bude za 7 kreditů! Na kliďase docenta zapomeňte, tyhle předměty mají jen kriplové, co vám to dají pořádně sežrat. (A většinou mají před jménem padesát titulů)



Poznáte finanční krize, kdy si musíte vybrat mezi pivem a.. To je jedno čím, vyhraje pivo. (Pokud teda nepatříte do té druhé skupiny nekaličů, to si s klidem zajdete pro jídlo.)   Využíváte vychcaně studentský slevy úplně na všechno, protože každá koruna dobrá.  Kupujete si v supermarketech  věci s padesátiprocentní slevou, který mají do dvou dnů projít. (Kaufland rulez) Třeba se po tom neposerete. Stravování v menze bude jen taková ta SOS pohotovost, kdy už dojdou boxíky z domova a všechny druhy čínských polívek.

Otravná část pak následuje, když všem vysvětlujete, že jste na vejšce a co přesně studujete.  Na otázku A CO Z TEBE BUDE? odpovídáte buď a) upřímně, že nemáte debilní tušení b) lhaním, ano ano může ze mě být překladatel lomeno veterinář na vesmírný lodi.




Ale víte co? Jste spokojení.  A střední? Na střední si ani nevzpomenete. Vlastně moc nechápete, jak jste v té škole mohli vydržet každý den tak dlouho, protože tady vás vytíží i třeba tři hodiny za sebou. A možná i přežijete zkouškový..


17 komentářů:

  1. Super článek, pobavila jsem se. Sama s výškou zkušenosti nemám, ale pár lidi, kteří výšku dělají kolem sebe mám a kolikrát z toho, o čem všem mluví tomu dost nerozumím. :D
    Ale nejvíc se mi líbí, jak píšeš na začátku o té svíčkové vařené od mamky, tak ono to tak bývá i když pak už bydlíš sama a pracuješ. Šla jsem bydlet teď už s bývalým přítelem a vždycky, když jsem jela na víkend domů, tak jsem mamce říkala, jestli by mi něco neuvařila, něco, co mě nebavilo dělat nebo to můj bývalý nejedl, nebo jsem to neuměla tak jako mamka. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teraz som sa zasmiala, moji spolužiaci to majú dosť podobné, ja už bývam vo svojom, takže také niečo neriešim, no často počúvam o živote na intrákoch a celkovo vysokoškolskom živote. :D

    Rebelliouslily SÚŤAŽ!!!

    OdpovědětVymazat
  3. No né! Tak to je přesný! Ale totálně!!! :D Super článek!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Dost dobře napsané, ta kolej je vystihnutá totálně :)!

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo. Takže. Ponaučení zní: ,,Pokud jsi už teď v řiti z představy nástupu na vejšku, nečti takový články''. :D :D Ne, kecám, zase super článek :)

      Pauline's Tiny World

      Vymazat
  6. :D :D ja som sice na vyske az tak nekalila (samozrejme obcas ano), ale aj tak stale vyhralo pivo, pred jedlom :D. Inak super clanok ako vzdy :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  7. Tiež som na výške a úplne s tebou súhlasím! Aj o tej strednej...ja som sa tiež chytala za hlavu ako je možné, že som tam vydržala každý deň od rána až do poobedia :D
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. To je zase skvělý článek! Jako vždy pobavil:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s tebou v par bodech. Na vysoký jsem totiž jen dálkově, takže to co je na kolejích se mě netýká, ale myslím, ze si to dokážu představit :D Každopádně opět super článek, klobouk dolu :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem na denní, ale každý den dojíždím, kromě peněz znám dost věcí... to hledání a tak, to bylo nekonečný a sice se ve škole vyznám ale každý semestr to čučení na to, co je za kolik kreditů, jakej vůl to učí, či kde to vůbec je, se neustále opakuje.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je skvělý :DD Tohle mě čeká příští rok, děsí mě to, ale hrozně se na to těším :D

    OdpovědětVymazat
  12. Bože to je úžasný :DD úplně to sedí naprosto na vše :D až na to kalení to přímo psané na mě :DD
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. My měly ve vedlejším pokoji holku, co měla knížku "Zaříkávání živých" - dost možná jsem už prokletá. Na otázku, co budu s tou politologií jako dělat už ani neodpovídám...
    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
  14. Moje spolubydlící se kouká na Ulici! :'( Ale zas tam je jen 1x za týden, takže na co si stěžuju...Mimochodem, mou záchranou, svatým stánkem jsou Levné potraviny nebo Levný nákup. Nic lepšího není a v Praze to sjou jediné obchody/místa, která jsem fakt všechny poctivě prošla a mám o nich skvělý přehled :D. Díky nim mám málokdy fakt strašný hlad a většinou i zásobu bonbonů (které teda pak naráz sežeru ve tři ráno, když se vrátím z nějakého hezkého večeru v hospodě, hm).
    A s tím, co ze mě bude...ano, vzhledem k tomu, že studuju (nebo se snažím) maďarštinu...se mě ptá na tohle hodně lidí :D. Ale lidi se na to ptají fakt každýho, takže jim to nemám za zlé.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tohle je úžasný. Vždycky, když poslouchám o podivných spolubydlících svých kamarádů, dochází mi, že já jsem nejspíš taková ultrapodivná spolubydlící, která v sobě spojuje skoro všechny podivnosti, které jen může nějaký spolubydlící mít.

    A "co z tebe vlastně bude" otázku slýchávám jako politolog až nepříjemně často :D

    OdpovědětVymazat

Muck, díky za tvůj názor.

Něco pro tebe

Feministky.

Jsi feministka? Cože? Ježiš, neblbni. Já mám ptáky ráda. To slovo na F je snad víc hanlivý než Fuck. Když se řekne "Feministka...